Poznáte jednotlivé druhy kávy?

Veľa ľudí nazýva každú kávu presso. Nie je to však zďaleka jediná káva, ktorú si môžete v kaviarni vychutnať. Existuje množstvo druhov káv, poďte sa s nami na nich pozrieť.

CafeTradicionZačnime espressom, ktoré s obľubou ľudovo nazývame presso. Na druhy espressa je vyhradená menšia šálka ako na ostatné kávy, keďže ide asi o 30 ml kofeínového nápoja s krásne hnedou penou.

Espresso Dopplo, alebo dvojité espresso, je vlastne akokeby ste vypili 2 espressá naraz. Pripravuje sa z dvoch dávok kávy, obsahuje cca 60 ml nápoja a tým pádom aj viac kofeínu ako espresso.

Ristretto je zaujímavé tým, že sa podáva ako 20 ml nápoj. Má intenzívnejšiu chuť, neobsahuje zbytočne veľa vody a paradoxne obsahuje viac kofeínu, keďže kofeín sa z kávy vyplavuje hneď na začiatku jej prípravy.

Espresso macchiato často nazývame skrátene iba macchiato. Na espresso naservírujeme penu z pareného mlieka a tak krásne zjemníme plnú chuť kávy.

Americano je tiež formou espressa, obsahuje viac vody ako espresso, avšak kávu nesparíme zbytočne veľkým množstvo horúcej vody, aby nám príliš nezhorkla. Namiesto toho nalejeme horúcu vodu do kávovej šálky a na vrch pripravíme espresso. Espresso pridané až v druhom kroku zabezpečí krásnu penu aj pri tomto väčšom množstve vody v nápoji.

Cappuccino. Ach áno. Už len to slovo je lákavé. Jeho krásnu jemnú chuť zabezpečí parené mlieko krúživými pohybmi jemne vliate do espressa spolu s mliečnou penou, ktorá vznikla pri sparení. A úplne na záver môžeme jemnú mliečnu penu posypať kakaom, alebo škoricou. Čarovné.

Nakoniec nám ostalo už len caffé latté. Opäť sparené mlieko a mliečna pena, a espresso, ale menej náročné na prípravu ako cappuccino.

Mohli by sme písať ešte o Ice Coffe, Melange a rôznych ďalších druhoch kávy, ale to snáď nabudúce. Priatelia, nezabudnite, že káva nie je len jedna a vychutnajte si každú z jej podôb.

 



©2018 Cafe Tradicion | Všeobecné vyhlásenie | Obchodné podmienky | Design by SIXNET